W wielu nowoczesnych domach znajduje się pomieszczenie służące, jako spiżarnia. Spełnia ono istotną rolę zwłaszcza w budynkach zamieszkiwanych przez większą liczbę mieszkańców. Stanowi zarówno miejsce przechowywania przetworów domowych i warzyw, ale również podręczny magazyn żywności, opakowań itp. W celu uzyskania jak najniższej temperatury w tym pomieszczeniu, spiżarnia usytuowana jest najczęściej przy północno-wschodniej ścianie budynku z dala od kominów i pieca centralnego ogrzewania. Odpowiednio niską temperaturę uzyskuje się poprzez częste wietrzenie. Pomieszczenie powinno posiadać sprawną wentylację, oraz być wyposażone w okienko. Wyposażenie spiżarni powinno zawierać odpowiednią liczbę półek na przetwory, a także miejsce na zamrażarkę i możliwość jej podłączenia do instalacji elektrycznej. Zaletą posiadania spiżarni jest możliwość korzystania o każdej porze roku z dobrodziejstw przetworów domowych, które przewyższają walorami smakowymi gotowe wyroby. Także posiadanie zapasów jarzyn znacznie ułatwia prowadzenie gospodarstwa domowego w okresie zimowym. Spiżarnie wprawdzie nie mają racji bytu w miastach, gdzie trudno o dobry surowiec na przetwory, a często także panie domu nie mają na nie czasu, ale domy zwykle zaopatrzone są w kawałek ogrodu, więc można zabezpieczyć sobie miejsce na łatwe w uprawie drzewka owocowe.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply